Sage pomoże małym firmom w migracji danych do chmury
Producent oprogramowania wspomagającego zarządzanie firmą wprowadza na polski rynek produkt Sage 50c. Jest to rozwiązanie hybrydowe łączące zalety aplikacji i usług dostępnych w chmurze z tradycyjnym systemem finansowo-księgowym w wersji desktopowej. Sage 50c zintegrowane z pakietem Microsoft Office 365 Business Premium ma pomóc małym firmom i mikroprzedsiębiorstwom w unowocześnianiu modelu biznesowego poprzez migrację do chmury.
2017-10-27, 15:25

Trendy technologiczne i rynkowe jednoznacznie pokazują, że przedsiębiorstwa na całym świecie przenoszą swoje działania do chmury. Firmy sięgają po innowacyjne usługi i aplikacje wspomagające biznes, ale także migrują – z tradycyjnego oprogramowania instalowanego na serwerach i komputerach firmowych – w stronę lekkich i elastycznych rozwiązań dostępnych w chmurze. Według analityków Gartnera do 2020 roku niemal wszystkie firmy na świecie będą wykorzystywać w swojej działalności rozwiązania i usługi dostępne w chmurze.

„Sage 50c to odpowiedź na dynamiczne zmiany rynkowe i potrzeby ogromnego segmentu małych przedsiębiorstw i mikrofirm. Firmy te systematycznie odchodzą od dotychczasowego modelu, w którym ich działalność jest wspierana wyłącznie przez systemy instalowane na serwerach i komputerach. Wejście do chmury pozwala firmom osiągnąć większą elastyczność i możliwość szybszego działania, ponieważ dostęp do danych, funkcjonalności i usług jest możliwy z dowolnego urządzenia z dostępem do Internetu. Sage 50c pomaga w łagodnym przejściu przez ten proces” – mówi Piotr Ciski, dyrektor zarządzający polskim oddziałem Sage.

Hybryda najlepiej wspiera migrację

Sage 50c jest rozwiązaniem hybrydowym – łączy w sobie cechy tradycyjnego systemu instalowanego na komputerze lub serwerze firmy z aplikacjami i usługami dostępnymi w chmurze. „Zdecydowaliśmy się na hybrydę, ponieważ ten system działa na danych finansowych i księgowych oraz informacjach z obszaru sprzedaży i zakupów, a te są dla przedsiębiorstw najważniejsze. Wiele firm wciąż ma obawy przed całkowitym przeniesieniem swoich wrażliwych danych na serwery zewnętrzne, dlatego moduł finansowo-księgowy Sage 50c działa w wersji desktopowej, a wszystkie usługi online związane z dostępem, backupem, analityką oraz zintegrowany pakiet Microsoft Office są dostępne w chmurze” – wyjaśnia Piotr Ciski. Dzięki hybrydzie w ramach systemu finansowo-księgowego dane firmy są wciąż zapisane na jej własnym dysku, natomiast ich synchronizowana kopia jest przechowywana i archiwizowana na wydzielonym dysku Microsoft OneDrive w chmurze.

Moduł finansowo-księgowy, Microsoft Office 365 Business Premium, aplikacje wspomagające procesy i decyzje w jednym rozwiązaniu

Sage 50c to produkt globalny, z którego obecnie korzystają użytkownicy z małych firm i mikroprzedsiębiorstw na całym świecie. W Polsce rozwiązanie to zdobyło już nagrodę IT Future Awards w kategorii Innowacja Roku 2017.

Dzięki strategicznemu partnerstwu Sage i Microsoft rozwiązanie zostało zintegrowane z pakietem Microsoft Office 365 Business Premium. Specjalnie na potrzeby polskiego rynku moduł finansowo-księgowy został opracowany przez polski zespół Sage. Oprócz niego do dyspozycji są aplikacje online wchodzące w skład Sage 50c:

• Sage Contact to dodatek do Microsoft Outlook 365, który z modułu finansowo-księgowego udostępnia informacje o kontrahencie powiązanym z nadawcą, od którego pochodzi e-mail (m.in.: limit kredytowy, saldo rozrachunków, dostęp do historii ostatnich faktur kosztowych i sprzedażowych itp.);
  • Sage Cloud Backup troszczy się o tworzenie kopii bezpieczeństwa i ich archiwizację na Microsoft OneDrive. W module finansowo-księgowym użytkownik sam decyduje, co jaki czas system ma wykonać kopię bezpieczeństwa;
  • Sage Capture to bardzo użyteczna aplikacja mobilna, która pozwala przesłać zdjęcia faktur, paragonów lub innych dokumentów wprost na OneDrive. Dzięki Sage Capture księgowa znacznie szybciej otrzyma dostęp do dokumentów kosztowych;
  • Sage Business Performance Dashboard to raport zawierający dane finansowo-księgowe, dzięki któremu właściciel może nie tylko sprawdzić najważniejsze wskaźniki finansowe firmy, ale także podejmować trafniejsze decyzje. Moduł ten w przejrzysty i nowoczesny sposób wizualizuje dane na wykresach;
  • Sage Intelligence umożliwia eksportowanie danych z modułu finansowo-księgowego do arkusza Excel, gdzie użytkownik może samodzielnie przygotować raport, ale również będzie miał do dyspozycji różne sposoby wizualizacji danych.

Sage 50c oferowany jest w modelu subskrypcji na okres 12, 24 lub 36 miesięcy
w trzech wersjach pakietów – zależnie od zakresu funkcjonalnego. W pakiecie Standard oraz Premium użytkownik otrzyma desktopowy moduł finansowo-księgowy Sage 50c, Microsoft Office 365 Business Premium oraz ww. aplikacje. Produkt w wersji podstawowej jest już dostępny w sieci sprzedaży Sage oraz u partnerów dystrybucyjnych. Pełna wersja, rozbudowana o moduły Capture, Intelligence oraz Dashboard, będzie dostępna najpóźniej w czerwcu 2018 roku. Więcej informacji można uzyskać pod nr telefonu 22 455 58 65 lub na stronie internetowej www.sage50c.pl.

Więcej informacji i kontakt z zarządem Sage:

Katarzyna Kopka: katarzyna.kopka@mondaypr.pl, tel. 735 938 504

Patrycja Polakiewicz-Sobczuk: patrycja.polakiewicz-sobczuk@mondaypr.pl, tel. 532 753 385

Sage jest liderem na rynku zintegrowanych systemów finansowo-księgowych i kadrowo-płacowych, wspierający przedsiębiorców na całym świecie. Trzydzieści lat temu sama rozpoczynała jako niewielka brytyjska firma, a teraz zatrudnia ponad 13.000 pracowników, którzy w 23 państwach obsługują miliony przedsiębiorców, będących motorem światowej gospodarki. Sage zmienia oblicze i upraszcza rachunkowość w firmach stosując błyskotliwe rozwiązania opracowane we współpracy z prężnie działającymi przedsiębiorcami, właścicielami firm, handlowcami, księgowymi, partnerami i programistami. Jako spółka ujęta we wskaźniku giełdowym FTSE 100, aktywnie wspiera środowiska lokalne i angażuje się w zmienianie świata poprzez filantropijną działalność Fundacji Sage. Grupa jest autorem pierwszego na świecie czatbota księgowego Sage Pegg i aktywnie rozwija technologie sztucznej inteligencji i analityki danych na potrzeby biznesu.

Sage – lider na rynku zintegrowanych systemów finansowo-księgowych i kadrowo-płacowych, wspierający przedsiębiorców na całym świecie www.sage.com

Katarzyna Kopka